FLASH DEMOLAR
 
   Otopark Sistemleri
 
Stok Sistemleri
 
Ürün Takip Sistemleri
 
Çamaşırhane Sistemleri
 
Etiket Dayanıklılığı
 
RFID Nedir?  

Radio Frequency Identification (RFID) "Radyo Frekanslı Tanımla" canlıları ya da nesneleri radyo dalgaları ile tanımlamak için kullanılan teknolojilere verilen genel isimdir. Birçok tanımlama biçimi vardır ama en yaygın olanı bir canlıyı yada nesneyi tanımlayan bir antene bağlanmış mikroçip (Rfid Etiketleri) içine kayıt edilmiş kimlik numarasının antenlere aktarılması, çipin tanım bilgisini okuyan antenin elde ettiği sinyalleri bir okuyucuya iletilebilmesi ve Okuyucunun da RFID etiketinden aldığı radyo dalgalarını dijital bilgiye dönüştürerek bilgisayar sistemine aktarması ile süreci tamamlayan yapının tamamıdır.

 Bu Durumda RFID nin proje olarak anılabilmesi için
** Yapılacak ise uygun etiket veya tag lar
** Seçilen etiketlere uygun ve projenin uygulanacağı alana göre belirlenecek özellik ve sayıda anten
** Antenlerin bağlanacağı Reader
** Ve son olarak da readerden gelen bilgiyi isleyip kullanılabilir hale getirecek olan yazılımların bir arada ve koordineli olarak çalışabilmesi gerekir.

 
   
Farklı Dalga Frekansları Nedir?  

RFID Etiket ve okuyucuları tek bir dalga frekansında değil, birçok farklı frekansta çalışmaktadırlar. Bu nedenle RFID etiket ve okuyucuları iletişim kurabilmek için ayni frekansa ayarlanmalıdır. En yaygın olanları düşük frekans , yüksek frekans  ve çok yüksek frekans ya da UHF dır. Ayrıca 2.45 GHz mikrodalgalar da bazı uygulamalarda kullanılmaktadır. RFID Teknolojisinde her proje bir diğerinden farklı olarak incelenir ve mutlaka farklı karakteristiklere sahiptir. Bu nedenle kullanılacak frekanslara proje değerlendirme aşamasında amaçlar ve şartlara göre karar verilir.

 
RFID sistemi nasıl çalışmaktadır ?  

RFID sistemi antenli bir mikroçip etiket (tag ) ve antenli bir okuyucudan oluşmaktadır. Okuyucu anten elektromanyetik dalgalar göndermektedir. Etiket anteni bu dalgaları algılayacak şekilde ayarlanır. Pasif RFID etiketi bu dalgalardan aldığı güçle mikroçipi devreye sokar gelen dalgalar mikroçip tarafından algılanır ve mikroçip kayıtlı olan verileri okuyucuya gönderilir, okuyucu bu verileri alarak bilgisayar ortamına aktarır.

 
RFID teknolojisinin temel avantajları nelerdir ?  

RFID teknolojisi birçok alanda avantajlar sağlamaktadır, bunlar üretim aşaması takibinden, hızlı stoklamaya kadar olan bütün alanları kapsamaktadır.Teknoloji standartlaştıkça daha birçok uygulama alanları bulacaktır.Amaç idari hataları minimize etmek, barkodlama ile ilgili işçilik maliyetlerini yok etmek, yönetim içi suiistimalleri engellemek, sevkiyat hatalarını önlemek ve güvenilir stok seviyeleri takip edebilmektir.

 
RFID Bar kod sistemlerinden niye daha verimli ve kullanışlıdır ?  

Söz konusu iki teknoloji farklı olmakla beraber zaman zaman uygulamada çakışmaktadır.İki teknoloji arasındaki en belirgin fark bar kod sisteminin maddeyi fiilen görme zorunluluğudur(line-of-sight).Kısaca bar kodun okunabilmesi için bir tarayıcının etiketin üzerinden geçerek bilgiyi aktarması gerekmektedir. Halbuki radyo frekansı tanımlamasında tam aksine fiilen görme zorunluluğu yoktur. RFID etiketleri okuyucunun kapsama alanı içersinde olduğu sürece okunabilir.Bar kod sisteminin diğer sakıncaları ise etiketlerin silinmiş olması veya yıpranması ve düşmesi halinde okuma işleminin imkansız hale gelmesidir.İlaveten bar kod sistemi sadece üretici ve mal tanımı yapmakta, o tek mala özel olmamaktadır.Örneğin bir ürünün kartonundaki bar kod o ürün serisinin tümünde aynıdır ve bu şekilde hangi ürünün kullanım tarihinin bittiğinin tespiti imkansızdır. RFID sistemi her üründe farklı bir etiket bulundurduğu için hangi ürünün kullanım tarihinin geçtiğini yada kullanım süresinin dolmasına kaç gün kaldığını tespit edebilir.